петък, 27 април 2012 г.

Затворници и военни ще чистят редом с казанлъчани

30 пункта ще раздават на желаещите да се включат в почистването на Казанлък на 12 май, ръкавици и чували за смет

20 от излежаващите присъди в Старозагорския затвор, ще се включат в акцията по почистването на Казанлък, която ще е част от Националната кампания "Да изчистим България за един ден". "Голямото" чистене ще се проведе на 12 май и в него вече са заявили участие много обществени организации, предприятия и граждани. Старозагорските затворници ще се включат в мащабната акция благодарение на съдействието на директора на ОДМВР комисар Алекси Алексиев, съобщи в началото на тази седмица пред журналисти кметът на Казанлък Галина Стоянова. Разделени на две групи от по десет души, те ще почистят велоалеята от моста до село Бузовград и района над местността "Казмера" в Казанлък.                          казанлъшките военни пък ще се заемат с премахването на боклука от най-големия парк на територията на града "Тюлбето". Територията му е била отредена за тях, заради големия човешки ресурс, който местното поделение може да задели във връзка с кампанията, коментира още Стоянова.
Пенсионерски, туристически, младежки организации, фирми и граждани, вече са изявили желание да се включат в инициативата. Общината продължава и към момента обаче, да изпраща писма до местни предприятия, с покана за участие в мащабната акция. Някой от одобрилите идеята фирми, ще се включат с техника, която да подпомогне извозването и разчистването на по-обемни отпадъци и импровизирани сметища. С чистене на 12 април ще се захванат и повечето казанлъшки училища, стана ясно в началото на тази седмица. Освен училищните дворове, възпитаниците на всяко учебно заведение участващо в кампанията, ще почистят и околните улици.
На 30 пункта в града, на 12 май общински служители ще раздават ръкавици и чували са смет на всички, които решат да се включат организирано или самостоятелно в акцията в своя квартал или дори край своя дом. 10 хиляди чувала и 5 хиляди чифта ръкавици е подсигурила общинска администрация във връзка с чистенето. Събраните чували с отпадъци, гражданите могат да оставят във или край контейнерите. За да не се получава натрупва не боклук от 5 часа сутринта на същия ден, 12 коли на общината ще започнат извозването на контейнерите, а работа им ще продължи през целия ден.
Въпреки концентрираната кампания на самия 12 май, в Казанлък и общината чистенето започна още в началото на този месец, припомни кметът Галина Стоянова. Повечето кметства вече са почистени, а в самият Казанлък от началото на април се събира пясъка от улиците и те се измиват.
В рамките на пролетното почистване в Общината, местната администрация е решила да направи и още един жест към гражданите, който да помогне за това, населените места да станат по-чисти и приветливи. За целта от 21 април до 12 май, общинските депа за строителни отпадъци  - край Шейново и Черганово, ще приемат безплатно отпадъците на гражданите. Тази общинска инициатива е опит да бъде спряна практиката на тайно изхвърляне на строителни отпадъци до контейнерите за боклук, коментираха още общинските служители. Те припомниха, че наемането на специален контейнер за такъв отпадък струва 52 лева, които в рамките на определените дни сега, ще могат да бъдат спестени от жителите на Общината.
Радостина Байчева

Общинският съвет на Павел баня с нов председател

Христина Петрова
Недка Кавръкова
рокадата беше инициирана от съветници от различни групи, бившият председател обжалва решението на колегите си

Общинският съвет на Павел баня има нов председател. На мястото на досегашния - Недка Кавръкова, местните старейшини поставиха друга дама - Христина Петрова, която беше председател на местния законодателен орган в предишния му мандат.
До решението за рокадата се стигна, след внесено от група съветници от различни групи, предложение за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общински съвет Павел баня. Като основен мотив за настояването си, съветниците изтъкват констатирано от тяхна страна "системно неизпълнение на задълженията на председателя", формулирано в предложението в няколко конкретни точки. Според искащите оставката на Кавръкова, тя си е позволявала "еднолично взимане на решения, които са от компетентността на Председателски съвет на Общински съвет и/или на Общински съвет". Пак според мотивите посочени в искането за прекратяване на правомощията й се посочва, че в качествотоси на председател Кавръкова е укривала информация, материали и предложения внесени в ОбС и избирателно е включвала съветници, предимно от групата на Коалиция "Обединение", от която е и самата тя, в мероприятия, касаещи дейността на ОбС.
Омаловажаване и пренебрегване на институцията Общински съвет като най-важния орган на местното самоуправление, липса на диалог с останалите политически сили в ОбС и неглижиране на контролните функции на законодателния орган спрямо общинската собственост и разходването на бюджетни средства, също са сред основанията на десетимата съветници, да поискат прекратяване правомощията на председателя си.
Предложението е било внесено като извънредна точка на заседанието на местния Общински съвет на 12-ти април и е било разгледано и прието съветниците на Павел баня. След прекратяването на правомощията на Кавръкова, заседанието е водила съветника от ГЕРБ Лилия Рачева. По предложение на съветника Петър Бояджиев от местна коалиция "Балкан", за председател на законодателния орган по-късно е била избрана Христина Петрова, от същата група.
Заради свой служебен ангажимент зад граница /Недка Кавръкова е художествен ръководител на фолклорен ансамбъл "Детелини"/, тя не беше открита за коментар. По информация от новия председател на ОбС Павел баня обаче, решението прекратяващо правомощията на Кавръкова като председател е оспорвано от нея в Областна администрация Стара Загора. До редакционното приключване на броя информация за решението на областта по казуса все още нямаше. По думите на павелбанските старейшини обаче, Кавръкова е имала възможност да коментира и изкаже становището си и в рамките на въпросното заседание на ОбС.
Радостина Байчева

Млади еколози раздаваха послания за Деня на Земята

Миналия четвъртък, в навечерието на Деня на Земята, учениците от гимназия "Академик Петко Стайнов" раздаваха картички с послания към гражданите на Казанлък. Изработването на тематичните материали и начина, по който те да достигнат до повече хора, е изцяло на учениците инициирали кампанията, информираха от учебното заведение. В изработката на картичките разбира се са се включили и преподаватели, а активно участие в дейността са взели и деца със специални образователни потребности.
Посланията си децата раздаваха в центъра на Казанлък, но за голямо тяхно учудване, много от гражданите на площада подминаваха техните подаръци, като дори не пожелаваха да чуят, какво искат да им кажат учениците, а други питаха "Колко струва?" 
Информативната инициатива не е първата свързана с екологичната тематика, която възпитаниците на гимназия "Академик Петко Стайнов" осъществяват. Традиционно възпитаниците й извършват замервания на защитени растителни видове и посещават техните местонахождения. В рамките на проект тази година са посетени и различни обекти, проведени са дискусии на теми, свързани с екологията, земята, здравето. "Картичките с послания са инициатива, с която за пореден начин се показва, че не само се интересуваме от проблемите на земята,  но и че сме съпричастни с тях." - коментираха още от гимназията.
Отново във връзка с Деня на Земята, дванайсетокласниците на училището пък подготвиха със собствени сили и средства екокът в двора на гимназията, който бе оформен този понеделник след края на учебните часове.
Долина

Наследникът на Петко Стайнов дари дома му

къщата, в която се помещава музеят посветен на великия български композитор, вече е общинска собственост

Къща-музей "Петко Стайнов" вече официално е общинска собственост. Дарението, което направи синът на великия български композитор архитект Стефан Стайнов, бе отпразнувано с концерт на талантливи казанлъшки деца на преподавател Елена Юлиянова, които изпълниха на пианото на композитора произведения от Парашкев Хаджиев, Веселин Стоянов, Виктор Райчев, Клод Дебюси, Чайковски, Гаврилин  и "Ръченица" от Петко Стайнов.
Самият архитект Стайнов сподели, че този дом му е скъп, но не изпитва колебание по отношение на дарението, защото е убеден, че домът се предава в грижовни и добри ръце в лицето на Община Казанлък, както и от самият уредник Иво Косев, който и до сега се е грижил за повереното му наследство. Като потвърждение на думите си, той сподели и думите на своя именит баща: "Щастието е в това да бъдеш полезен на другите".
Кметът Галина Стоянова благодари на наследника на големия български композитор за жеста и от името на всички каза, че домът ще бъде стопанисван така добре, както досега го е правил самият Стефан Стайнов. Това е един от най-красивите и добре уредени дом-музеи в Казанлък, съхранил ценни документи, снимки и вещи на композитора, подчерта тя.
В знак на благодарност от името на Община Казанлък, архитект Стефан Стайнов получи и паметен плакет.
Радостина Байчева

Ремонт чака казанлъшката дирекция "Социално подпомагане"

С пари от оперативна програма "Регионално развитие", ще бъдат ремонтирани помещенията ползвани от казанлъшката Дирекция "Социално подпомагане", която се помещава в сградата на бул. "Ал. Батенберг" No4. Това съобщи в началото на тази седмица директорът й - Янита Прангова на пресконференция съвместно с представители на областната дирекция и работещи по проекта.
98 000 хиляди са предвидени за извършването на ремонтните дейности в Казанлък. Местната дирекция се помещава в 8 работни помещения на втория и 9 на третия етаж от сградата на бул. "Ал. Батенберг", както и приемна за граждани на първия етаж и избено помещение използвано за склад. Сградата е построена през 1975 година, но специално помещенията на Дирекцията не са били ремонтирани в последните години, коментираха от ръководството. Освен подобряване на енергоспестяващите характеристики на стаите - нова дограма и подова настилка, ремонтът ще включва и модернизиране на ел. инсталацията, шпакловка и боядисване на стените.
Изпълнител ще бъде избран чрез обществена поръчка, ход на която вече е даден. Очаква се ремонтните дейности да започнат към края на септември и да продължат в рамките на 15 месеца. Общата продължителност на проекта е 24 месеца.
Договора между Агенцията за социално подпомагане и Министерството на регионалното развитие и благоустройство е бил подписан на 21 януари тази година и включва средства за модернизирането на дирекциите в три общини - Казанлък, Раднево и Чирпан. По същата Оперативна програма до края на 2013 година Агенцията за социално подпомагане ще усвои над 5 милиона лева, които ще бъдат вложени в мероприятия по ремонт и реконструкция, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и подобряване на енергийната ефективност на общо 89 обекта в цялата страна.
Според статистиката на местните дирекции в Казанлък, Раднево и Чирпан, от обновяването на сградите пряко ще се възползват около  11 000 души, клиенти на социалното подпомагане, от които 7100 - хора с увреждания.
Радостина Байчева

Красотата на природата озари ОУ "Мати Болгария"

малчуганите от Арт студио "Моят свят" спретнаха първата си изложба

Людмила Терзиева и нейните малки възпитаници от Арт студио "Моят свят" подредиха първата си изложба във фоайето на ОУ "Мати Болгария". В края на миналата седмица, първокласниците разкриха красотата на природата пред родители и гости.
С изложбата "Моят свят е пъстър и с мечти богат" сръчните и талантливи първокласници на Терзиева, с много въображение и любов разкриха красотата на природата чрез създадените от тях картини, кукерски маски и керамични съдове. Малчуганите потопиха гости и родители в причудливите красоти и тайни на морското дъно.
"Всичко което сме изработели с моите ученици е вдъхновено от нашите корени, които ни държат здраво за нашата земя. С много любов ние изработвахме и пресъздавахме красотата на нашата природа. Днес ние ви даряваме тази красота и вярваме, че тя ще ви направи по-добри.". С тези думи педагогът Людмила Терзиева сложи началото на първата изложба на Арт студио "Моят свят".
"Изложбата "Моят свят е пъстър и с мечти богат" е по проект "Успех". Аз избрах работата с моите ученици да бъде свързан с изкуството, защото изкуството е вечно. Децата с голямо желание участват в работата по проекта. Заедно с тях открихме и пресъздадохме много красиви неща - пейзажи, маски, керамични съдове, стъклопис, запечатахме красотата на природата в снимки, потопихме се в тайнството на водното царство и решихме че тази красота трябва да споделим с нашите родители и гости за да топли сърцата им и да им вдъхва вяра в доброто." - сподели още Терзиева.
"Искам да благодаря на моите прекрасни ученици за творчеството, за желанието и упорития труд с които изработиха всичко и успяхме да пресъздадем красотата на природата, в която здраво втъкахме нишката на народното творчество." - допълни още преподавателката от ОУ "Мати Болгария"
Изложбата "Моят свят е пъстър и с мечти богат" е по проект "Да направим училището привлекателно за младите хора", Училище за Себеутвръждаване и подготовка към Европейски хоризонти - Успех с ръководител на проекта Людмила Терзиева. Продължителността на проекта е три години.
Яница Станчева

200 свирят на цигулка с щемпела на Андриан Андреев

Казанлъшкият лютиер направи възстановка на лирата на Орфей, работи над реплика на виола, излязла изпод ръцете на майстор Паоло Тесторе

Да разкажеш за Андриан Андреев е и трудно и лесно. Трудно, защото близо 200 негови инструмента вече разказват за таланта му по цял свят, а лесно, защото винаги има какво още да се прибави към вече известното.
Всъщност най кратко известното изглежда като:"Роден през 1965 година в Казанлък, кръстен  на дядо си, тревненския коларо-железар Андрея. За пръв път се докоснал до длетото щом проходил. Завършил професионална гимназия по резбарство, за кратко учителства в родния град, няколко години попивал занаята в казанлъшката фабриката за китари под ръководството на неколцина от най-известните родни лютиери. Месеци след паметната есен на 1990-а кандидатства в прочутата школа за майстори на струнни инструменти в италианския град Кремона. Негов учител става първата жена-лютиер в света Ванна Дзамбели.
Там се докосва  до произведенията на Амати, Страдивари, Гуарнери, Бергонци ...
Тук отварям кавичките и пробвам с ... въпросите, като започвам с безумното: "Какво е усещането да "пипнеш" инструмент, излязъл от работилница на тези велики майстори?".
Вместо да си изсмее,  домакинът отговаря с изваждането на 4 тома във формат "in foliant", в които немски познавач е събрал всичко, изработено от Антонио Страдивариус /1644-1737/.
Фотоси в мащаб 1:1  и история на цигулките. А до тях подрежда още един, в който са инструментите, продадени през десетилетията на търговете, организирани от  Sotheby's .
Лаконично коментира, че днес, след като зад гърба си има почти 200, направени от "А до Я" цигулки и виоли, късно вечер разгръща томовете и се взира в детайлите. За да открие и попие онова, което най-добрият от добрите е постигнал в работата.
Няма съвършен инструмент, винаги има какво още да се "пипне", за да звучи той така че публиката да притихне в захлас.
- Обучението при Ванна Дзамбели нямаше нищо общо с традиционното. Тя никога не казва "Не така, а така!", никога не прави недоволна гримаса, но и в изключително редки случаи изрича похвала.Като ученик на знаменития Писолати не пропуска да напомня, че обучението не е само между стените на ателието, а продължава цял живот, до последния дъх. И че талантът не е да копираш образците, а да намериш своето място сред тях..., връща се назад във времето, прекарано в Кремона лютиерът от Града на розите.
От нея запомнил е максимата, че инструментът носи характера на майстора си. Затова смята, че на музиканта, дори най-надарения от Бога, му трябва поне година време, за да се слее с него.
И размишлява, че може точно заради това не всички талантливи изпълнители се съгласяват на  предложения да свирят със скъпи инструменти, собственост на банки, фондации или богати меценати.
Просто сроковете, за които ги предоставят са недостатъчно дълги и талантът не успява да се разгърне в цялата си мощ.
Андреев се затруднява да посочи кой от всички инструменти му е най-легнал на сърцето, но уточнява че изпитва истинско вълнение, когато му се наложи да ремонтира нещо наистина класно.
Така както преди година му донесли цигулка от 1727 година с печата на Доменико Монтанели, която трябвало да поправи и настрои.
А доста преди това изработил копие на една "Гуанданини" за ученика на Ойстрах Олег Криса.
В момента се е заел с реплика на виола, ползвана от 1972 година насам от руснака Юрий Башмет.
Лекичко барабани с пръсти по материала, вслушва се в звука, след което милиметър по милиметър отнема излишното с длетото.
Обяснява, че грифът ще бъде също от ясен, а за ключовете ще използва абанос. Усмихва се на въпроса дали тайната не е в лака, с който ще покрие на финала виолата.
Предизвикателството дошло от родения в Русе, но от години свирещ в люксембургския симфоничен оркестър виолист Арам Дюлгерян.
Преди да се захване със същинската работа изслушал всички дискове със запаси на Башмет. Издирил фотоси на виолата, разучил всичко достъпно за майстора й, миланецът Паоло Тесторе, който я е изработил през 1758-а година.
За дъно подбрал дъска от сушен над десетилетие български явор, а за капак - смърч, раснал по италианските склонове на Алпите.
Прескачам към следващия въпрос: Колко време отнема направата на една цигулка?
Вдига рамене: може да стане за два, три или четири месеца, може да отнеме и година. Тук няма конвер, всеки детайл се изпипва на ръка.
Почти десет години минали докато се престраши да направи възстановка на лирата на Орфей.
Първо го запалил  приятел, почитател на орфизма, който подхвърлил идеята, постепенно избродил  античните легенди и историческите източници.
Взирал се до заболяване на очите в древните рисунки, на които е изобразен митичният тракиец.
Опитвал се да чуе звуците, изтръгвани от седемте струни.
И уж бил вътрешно готов за предизвикателството, но когато дошло деловото предложение се стъписал.
Искали да бъде готов за три месеца.За да се влезе в "схватка" с майстори на старинни инструменти от Испания и Италия. В крайна сметка успял и инструментът, на който е свирено две хилядолетия преди раждането на Христос се появил.
В един-единствен екземпляр, съхраняван днес в Пловдив. А майсторът запазил за себе си купчина фотоси и видозапис от първия по рода си концерт - акомпанимент на сцената на Античния театър.
А каква е цената на един класен инструмент?
Въпросът ми подсказва сертификат, издаден през 1998 година и  удостоверяващ,  че домакинът има правото да извършва бизнесоценка на струнни музикални инструменти.
Питането "увисва". Домакинът вдига рамене - инструментът без музиканта е просто красиво изглеждаща ... вещ.
Ако днес струва 1000 лева или евро, то утре, след като изпълнителят е накарал публиката в най-голямата световна зала да срути тавана й от аплодисменти - никой не може да каже колко ще е.
Истината е че рядко се появяват наистина скъпи цигулки.
Нищо, че тук и там по таваните на прибрани наследници на стари родове има овехтели калъфи с положен вътре инструмент, върху които личат марките на знаменитости като Черути и  Руджери. За жалост след всички досегашни прегледа на Андреев му се налагало да пусне "студен душ" и да отрезви собствениците, че всъщност си имат екземпляр от манифактурна работилница в Бохемия. Който до голяма степен на вероятност е дошъл по нашите земи с багажа на странстващ чешки музикант-педагог, привлечен тук от възможността да заработи в някой й друг роден лев.
Христо ХРИСТОВ

"Щастлив ден" ООД впечатли журито на "Млад предприемач"

Учебно-тренировъчната фирма "Щастлив ден" ООД на възпитаниците на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък, бе номинирана за най-акрактивна фирма в Националното състезание на тренировъчните фирми "Млад предприемач". Събитието се проведе в рамките на  XV МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ТФ ФЕСТ 2012 в гр.  Пловдив на 19 и 20 април 2012 година.
"Щастливата" фирма на казанлъшките младежи, с предмет на дейност кетъринг и организиране на събития, премери сили с ученици от България, Румъния, Македония, Черна гора и Австрия в конкурсите на ТФ ФЕСТ 2012 в няколко категории - Най-добър щанд, Най-добър екип и професионално обслужване, Най-добър каталог, Най-добри рекламни материали, Мис и мистър ТФ ФЕСТ, Защита на интелектуалната собственост, Най-добра презентация.
По време на панаира учениците на училището Стефани Чочева, Яна Сирмова и  Евдокия Моллова всички от 11б клас под ръководството на преподавателя по икономика Иванка Джонджорова  осъществяваха директни търговски преговори и сделки и непрекъснато бяха оценявани от оценители- експерти от Варненски свободен университет  "Черноризец храбър".
По същонто време в Пловдив се проведе и Панорама на професионалното образование, организирана от Министерството на образованието, младежта и науката.
В националното състезание "Най-добър готвач, сервитьор-сомелиер, барман и хлебар-сладкар" състезателят на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм Христо Иванов Христов - ученик от 12 б, клас завоюва трето място в раздел "Най-добър сервитьор-сомелиер" в оспорвана надпревара с още 9 състезатели от цялата страна. Подготовката на ученика се осъществи от Антони Илиев - преподавател по професионална подготвка в гимназията.
Радостина Байчева

ОУ "Георги Кирков" - българска приказка в реалност по европейски образец

Любомира Абдишева
Много хора минават през обновената фасада на ОУ "Георги Кирков" в нашия град и изразяват положителни емоции. Учениците от  клуб "Млад журналист" решиха да разговарят с "главния виновник" една приказка да се превърне в реалност - директора на ОУ "Георги Кирков" госпожа Любомира Абдишева.

- Госпожо Абдишева, през месец април се извършва саниране в ОУ "Георги Кирков". По какъв проект е това саниране, разкажете ни малко повече.

- Санирането се реализира по проект "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебните заведения от град Казанлък", договор BG161PO001/1.1-09/2010/022 към Оперативна програма "Регионално  развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Част от осъществяването на проекта беше санирането на сградата на ОУ "Георги Кирков" в град Казанлък, което включваше поставяне на външна изолация, поставяне на изолация на сутерена, поставяне на изолация на покрива и подмяна на дограмата.
- Срещнахте ли трудности, в каква насока и как успяхте да ги преодолеете?
- Да, трудности имаше много. Една от тях беше да се осигури учебна база, която да може да поеме всички паралелки за времето на санирането. Всички ученици от втори до седми клас включително провеждаха  учебни занятия в ПГ "Иван Хаджиенов". Основна грижа беше да опазим децата в този голям преход, за което съм благодарна на нашите учители, Общинска полиция и родители, които проявиха високо чувство на отговорност. Друга изключително голяма трудност предизвикаха допуснатите грешки при проектирането: неправилно оразмеряване площта на термоизолацията и дограмата; пропуснат ремонт на покрива на физкултурния салон; пропуснат демонтаж, реконструкция и монтаж на предпазните решетки за прозорците откъм спортната площадка; демонтаж и монтаж на осветителните тела в сутерена; запазване автентичността на петдесетгодишните входни врати на училището и редица други по-незначителни неща. Успях да преодолея тези трудности с много труд, упорство, напрежение и консултации с много специалисти. В крайна сметка съм доволна, че всичко ще бъде завършено до край.
- Вие извършихте цялостен ремонт в училището и след санирането учениците сме горди, че ОУ "Георги Кирков" ще стане напълно по европейски образец. Вие гордеете ли се?
- За мен най-голямата радост е, че вие - нашите ученици се гордеете с това, че учите в това прекрасно училище.
- Искате ли да благодарите на някой, който беше най-близо до вас и ви помагаше в този труден месец?
- Да, имам на кого да благодаря: на г-жа Галина Стоянова - кмет на община Казанлък, за съдействието й при намиране на учебна база; на г-жа Тюфекчиева - директор на ПГ "Иван Хаджиенов" за радушния прием; на г-жа Коева - зам. кмет по строителство, инфраструктура и транспорт и на г-жа Цонкова - зам. кмет - програми, проекти, младежка политика и хуманитарни дейности за консултациите и съдействието при изпълнението на проекта; на г-н Недялков - главен архитект, за запазване на визията на училището; на вас - нашите ученици, затова че за пореден път представихте достойно училището пред казанлъшката общественост и на вашите родители за проявеното разбиране и доверие към училищното ръководство; на целия педагогически и непедагогически персонал - за достойното преодоляване на трудностите. Особена благодарност изказвам на помощния персонал за труда, който полага за бързото възстановяване на учебната база след санирането; на строителите, които взеха участие в реализирането на този грандиозен за нас проект и за проявеното разбиране от тяхна страна.
- Какви са бъдещите Ви планове, защото знаем, че Вие сте деен човек  и няма да спрете с идеите и тяхната реализация за благото на всички работещи и учащи в ОУ "Георги Кирков"?
- Всеки от нас трябва да има бъдещи планове. Днес ние се радваме на една обновена материално-техническа база. Знаете ли, че в разговора ми с министър Сергей Игнатов останах приятно изненадана, че ние сме първото училище в България, в което изцяло е въведено електронно обучение. За да завърши окончателно обновлението на основния училищен комплекс на всяка цена трябва да се извърши ремонт на входното предверие, стълбищните клетки и коридорите. Предстои ни да започнем  ремонта на по-малката сграда с цел да се увеличат класните стаи и се разширява целодневното обучение. Необходимо е и обновлението на откритата спортна площадка. В момента се извършва ремонт на спортната зала. Ние се радваме на един училищен парк, който трябва да освежим и превърнем в любимо място за отдих на нашите учениците. Наред с обновяването на материално-техническата база наша основна грижа е повишаване качеството на учебно-възпитателната работа на още по-високо ниво. Радвам се, че всички наши ученици, завършващи седми клас, продължават образованието си в престижни училища в града, района и страната. В разговор с директори и учители от тези училища те споделят,че учениците на ОУ"Георги Кирков" се отличават с възпитанието и трайността на знанията. А директора на СОУ "Екзарх Антим Първи" сподели, че в един от осмите класове, където преобладават ученици от ОУ"Георги Кирков", със собствени сили и средства са ремонтирали класната си стая. Усилията на ръководството и целия педагогически колектив ще бъдат насочени още повече наши ученици, за да бъдат на призовите места на  олимпиади, конкурси, изложби и т. н.
Ивелина Алексиева, 6 клас, клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков", с ръководител Събина Цокева

В Деня на земята - павелбанци отново чистиха

За девета поредна година Денят на земята, 22 април, в община Павел баня беше отбелязан с голяма кампания за почистване на населените места и околностите. Тази година почистването се извърши ден по-рано - на 21 април, а в него се включиха служителите от Общинска администрация, учениците от Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство и СОУ "Хр. Ботев", пенсионерските клубове и всички училища и кметства на територията на общината.
Повече от 1100 души излязоха на 21 април с чували и ръкавици, за да направят по-чисти и привлекателни населените места, в които живеем. За няколко часа бяха събрани и извозени до общинското депо около 2 тона отпадъци, разхвърляни из цялата община от недобросъвестни граждани. В акцията се включиха всички училища, както и служителите от общинска администрация.
Общинското ръководство благодари на всички жители на общината, които се включиха в пролетното почистване.
Почистването ще продължи и на 12 май, когато общината ще се включи в инициативата на BTV 2012год. "Да изчистим България за един ден". Началото на кампанията е 10 часа на 12 май, а сборния пункт за желаещите да участват е пред сградата на общинска администрация за гр. Павел баня и пред кметствата за населените места от общината. До настоящия момент участие са заявили ученици от училищата на територията на общината, пенсионерските клубове по населените места, мото клуб "Змейовете" Павел баня, туристи от други общини и около 80 души жители на общината.
Долина

"Граждани за чист курортен град" продължава

в ход е втората фаза на проекта, общината събира нови предложения

Със Заповед на кмета на община Павел баня започна набирането на проектни предложения от граждани на Павел баня за конкурс "Граждани за чист курортен град" - фаза 2, съгласно приетата Програма "За чиста Павел баня 2012", информираха от общинска администрация. Срокът за представяне на проектните предложения в деловодството на община Павел баня изтича в края на тази седмица -  27.04.2012г. , а формуляр за кандидатстване може да бъде изтеглен от официалния сайт на общината.
Първата фаза на проекта "Граждани за чист курортен град" стартира в началото на 2011г. Тогава община Павел баня обяви провеждането на конкурс за гражданска инициатива свързана с опазване на околната среда, в т.ч. залесяване, изграждане на кът за отдих, поддържане зелени площи, изграждане на детска площадка. В инициативата се включиха групи граждани, които обединени от идеята за благоустрояване на някое място в близост до дома им, подготвиха своя проектен фиш и кандидатстваха за финансиране на материали за осъществяване на идеята.
Както всяко начало и това бе трудно, но независимо от това четири проекта, в които Община Павел баня е партньор приключиха успешно, обобщават от общинската управа и се надяват и втората фаза на проекта да събере достатъчно предложения, осъществяването на които да направи Павел баня още по-красива.                   Долина

Наше момиче ръководи сигурността за ден в "Ей И Ес - 3С Марица Изток 1"

Възпитаничка на ПГ по лека промишленост и туризъм Казанлък, бе мениджър по безопасност за един ден в "Ей И Ес - 3С Марица Изток 1". Дванайсетокласничката Христина Чернева бе сред тримата номинирани представители на Старозагорска област, които участваха в инициативата "Мениджър за един ден" 2012 година организирана от Джуниър Ачийвмънт в Ей И Ес - 3С Марица Изток 1 на 20 април 2012 година. Христина е в паралелка със специалност "Мениджмънт в туризма", а за работата си като мениджър по безопасност на фирмата тя получи предметна награда и сертификат.
Общо десет ученици от Стара Загора, Казанлък и Гълъбово заеха ръководни позиции в Ей И Ес-3С Марица Изток 1 в рамките на местното издание на Мениджър за един ден. Инициативата се провежда за първа година в компанията, като част от традиционната програма на Джуниър Ачийвмънт България.
По време на еднодневната си визита младежите имаха възможността да се запознаят със структурата, спецификите и процесите на работата в електроцентралата, съобщиха организаторите. Те се срещнаха с мениджърите на компанията и споделиха своите планове и идеи за бъдещето. Настоящите мениджъри от своя страна споделиха своя опит и дадоха ценни съвети за професионалното развитие на своите последователи.
Долина

"Четяща България" в библиотеката в Крън

Библиотеката при НЧ "Цвятко Радойнов - 1885" продължи организирането на мероприятия по повод Национална кампания "Четяща България". На 19.04 читатели и ученици от Клуб "Приказен свят" с ръководител Елена Гитова от местното училище взеха участие в Пролетното ателие "Любими приказни герои" организирано от Общ. библиотека "Искра", където четоха любими приказки и рисуваха любими приказни герои. На 20.04 в читалищната библиотека учениците от Студио "Компютърът в моя свят" с ръководител Мария Петкова представиха своите мултимедийни презентации по любими приказки. Участието в кампанията приключи на 23.04 - Световния ден на книгата с изложба на детски рисунки. Всички инициативи в библиотеката преминаха под надслов "Нека четем повече, защото знанието е добродетел!"
Десислава  Стойчева

Социалистите смаяни: председател избяга от конференция

На получилият в разгара на конференцията хипертонична криза доц. Биволарски /вляво/ се наложи да чуе яростни критики за авторитарния си и нетърпящ чуждото мнение стил и методи на работа. В негово отсъствие прозвуча и искането той да бъде изключен от БСП.
119 години след създаването си старозагорската БСП организация се оказа без лидер и ръководство, няма кой да закрие отчетно-изборния й форум

Доц. Бойчо Биволарски да бъде изключен от редиците на БСП заради разигралата се от него и привържениците му комедия с 46-та отчетно-изборна конференция, настояха социалисти от Стара Загора късно вечерта в неделя.
До крайният призив се стигна след като се оказа, че форумът е останал без необходимия брой делегати за вземане на решения и че организацията е без председател и действащо ръководство.
Фактът лъсна малко преди полунощ на 22 април след като станаха известни резултатите от проведения първи тур на тайния избор, при който нито един от 6-те кандидата за лидерския пост не успя да събере необходимите гласове. Един по един делегатите започнаха да напускат залата в луксозния хотел "Мериан палас", където по традиция от няколко години Столетницата провежда форумите си.
Сред първите "изпарили се" беше и получилият най-много доверие доц. Бойчо Биволарски, несменяем водач на левицата от 8 години и провалил се на изборите миналата есен кандидат за кмет.
Напразни останаха усилията той да бъде открит, оказа се че е изключил мобилните си телефони.
/Ден по-късно неоткриваемият 58-годишен университетски преподавател дълго и напоително обясняваше пред всички възможни медии, че отсъствието му се дължало на ... хипертонична криза. Връхлетяла го в резултат на изнервената обстановка. За което вината трябвало да бъде поета от съмишлениците на народния представител, бивш министър на здравеопазването и два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев. Именно те нагнетили атмосферата с многобройни изказвания, реплики и процедурни хватки. Като по този начин явно целели да отегчат аудиторията и да прокудят повечето делегати, за да осигурят сигурна победа на опонента му Илия Златев. Сред нарочените за виновници беше и авторът на този текст, който от телефонен разговор с Биволарски научи, че е получил пари, за да отправя към особата му питания в хода на конференцията?!/
Докато вървеше операцията по издирването на Биволарски в залата негови фенове, сред които и групичка студенти от Тракийския университет усилено агитираха да бъде разтурено заседанието под претекст, че то е изначално опорочено. Възрастни делегати показаха анонимни есемеси на личните си телефонни апарати с аналогичен призив.
Присъстващата като гост на форума член на ИБ и международен секретар на Столетницата Деница Златева в прав текст призна, че разиграващото се пред очите й надхвърля нормалните представи за партиен живот.
Заговори се за осъществяван сценарий не без знанието на Сергей Станишев, толериращ от години доц. Биволарски и почти силово наложил го за кандидат за кмет миналата година.
Коментираше се "дългата ръка" на съветника на Станишев Асен Димитров, автор на видеоклипа "Я не архар, дорогой", използван активно в интернет-войната срещу бившия президент Георги Първанов. Припомниха, че Биволарски публично нарече Първанов "Гоце" и направи опит да осуети срещата му със старозагорски социалисти през март.
"Този човек малко ме познава, аз няма да оставя нещата така, още във вторник на заседание на ИБ ще обсъдим случващото се. Очаквам Националният партиен съвет да насрочи служебно второ заседание на конференцията.", объркано обясняваше на заобиколилите я пред трибуната делегати Златева.
Тя проведе серия от почти среднощни телефонни разговори с други ръководни фактори на "Позитано" 20 в опит да изясни какво повеляват уставните норми.
Оказа се, че в залата няма дори кой да поеме легитимна отговорност за закриване на заседанието поради отсъствието на 2/3 от избраното с явно гласуване рано заранта ръководство.
В крайна сметка това стори областният председател Трифон Митев уговорката, че в следващите дни ще се търси решение на срамния казус. Няколко часа по-късно във ФБ-профила си Деница Златева написа: ,,До сега не бях присъствала на такъв цирк, като този, който се разигра на късното заседание на Общинската конференция на БСП-Стара Загора. Благодаря на всички делегати, които стоически издържаха до 1 часа след полунощ. Нямам думи да опиша чувствата ми към тези, които се уплашиха от втория тур и се изпокриха като мишки, и организираха провалянето на кворума!''. "От години БСП в Стара Загора боледува тежко, но всички се правеха, че това е просто лека настинка...", коментира нестигнал до балотаж кандидат за председател.
Ако конференцията не проведе свое второ заседание и не избере ръководство близо 2-те хиляди социалисти няма да имат свои представители и на насрочения за края на май конгрес на БСП. Това е една от вероятните причини за случилото, твърдяха обезверени белокоси делегати, участвали в срещата с Георги Първанов в края на март.
Те напомниха, че на нея е отсъствал Биволарски, след като публично нарекъл бившия президент Гоце.
Ако до седмица не се проведе ново заседание на конференцията близо 2-хилядната организация на БСП в Стара Загора няма да има свои делегати на партийния конгрес в края на май.
БСП има нужда от личности като Димитър Благоев-Дядото и от нов Бузлуджански конгрес, тъжното е че малцина ще имат сили и крака да стигнат до Историческа поляна, коментира дългогодишен активист на Столетницата. По думите му случилото се в неделя било най-срамната страница от 119-годишната история на старозагорската организация.

ххх

Когато и да се проведе второто заседание на конференцията /"Датата ще трябва да бъде посочена от ръководството й!", по думите на члена на ИБ на БСП Евгени Узунов/ делегатите ще трябва да избират тайно за председател измежду доц. Бойчо Биволарски /126 гласа на първия тур/ и Илия Златев /86 гласа/. Третият в подредбата Трифон Митев получи 70 гласа от общо участвалите в тайния вот 303 делегати.
Справка с протокола от недовършената и незакрита конференция показва, че делегатите все пак са избрали трима от бъдещето си 41-членно ръководство: Бойчо Биволарски, Петър Мръцков и д-р Мариус Кирков.Избран е и 1 от 10-те делегата за конгреса- Георги Гьоков. Има и легитимен председател на контролната комисия - юристът Зоя Цвяткова. Преди скандала с явно гласуване делегатите са предложили на партийния конгрес през май за председател на БСП да бъдат обсъждани Сергей Станишев, Георги Първанов, Янаки Стоилов и Корнелия Нинова.
Междувременно на "Позитано" 20 е депозирано писмо - сигнал, че шестима от общо деветте членове на комисията по пълномощията на делегатите за 46-та общинска отчетно-изборна конференция на БСП-Стара Загора са подписали доклада си с "особено мнение". С мотива, че не са им били предоставени протоколите от събранията на основните партийни организации.
Нещо което би могло да направи самият форум и решенията му нелегитимни.
Кога е как ще се произнесе общопартийната контролна комисия-ще стане ясно може би до месец.
* По непотвърдена официално информация следващото заседание на конференцията ще бъде на 5 май.
Христо ХРИСТОВ

Шейново отбеляза годишнината от рождението на генерал Симеон Симеонов

настоящият командващ отбраната се преклони пред подвига на шейновския генерал

Тържествено честване по повод 87 годишнината от рождението на един от най-изтъкнатия жител на село Шейново - генерал Симеон Стефанов Симеонов, се проведе в Читалището на казанлъшкото село в първите дни на април. Честването бе и повод за отбелязването на 100-годишнината на авиацията в България. Всичко това беше и чудесен повод за представянето на трилогията "Победни полети" и по-точно на втория том от нея "Защо да загиваш". Книга разкриваща славата и храбростта на българския летец с автор Стефан Стефанов.
Дошли да почетат славата на българската авиация и едно от нейните най-ярки имена - генерал Симеон Стефанов Симеонов, бяха  настоящият командващ отбраната на Република България - генерал Симеон Христов Симеонов - племенник на покойният вече ген. Симеонов, полковник Тома Ковачев - съратник, колега, ученик и в последствие и отличен личен приятел на ген. Симеонов, Стефан Стефанов - писател, журналист, автор на трилогията "Победни полети", проф. Минчо Минчев - председател на партия "Нова Зора", кмета на село Шейново Николай Терзиев и други.
Гостите, водени от домакина на срещата - кметът на село Шейново Николай Терзиев, преди тържественото честване се поклониха и поднесоха цветя пред паметника на ген. Симеонов поставен пред родната му къща.
Тържествената среща-разговор откриха децата на Шейново с тематичен поетичен рецитал със стихове на Михаил Зиновиев, Росен Пенчелиев и ст. лейтенант Веселин Мичев - всички те военни пилоти от българските Военновъздушни сили. Като ст. лейтенант Веселин Мичев е загинал по време на изпълнение на служебния си дълг.
Малките и талантливи изпълнители на рецитала предизвикаха освен бурни аплодисменти, но и просълзиха гости и присъстващи на срещата.
Приветствие по случай честванията на годишнината от раждането на генерал Симеон Стефанов и 100 годишнината от българската авиация поднесе и кмета на с. Шейново Николай Терзиев, който не прикри огромното си вълнение от случващото се. Той направи една бърза ретроспекция на образа на генерал Симеонов, като отличен военен пилот, като шейновец и като патриот, отдал огромна част от силите си да помага на родното си село.
Полковник Тома Ковачев, който е заслужил летец от щаба на ВВС, съратник, колега, ученик и в последствие и отличен личен приятел на ген. Симеонов пък разказа на присъстващите няколко свои интересни спомени от "кухнята" на прохождащата по онова време българска реактивна авиация, както и с вълнение разказа спомени свързани с генерал Симеонов.
Полковник Стефан Стефанов - писател, журналист, автор на трилогията "Победни полети", който поздрави присъстващите в препълнената зала и сподели водещите си мотиви да посегне към перото, за да увековечи делото на десетки български авиатори и пионери във военното въздухоплавателно дело. Както самия автор разкри на срещата, в най-скоро време предстои излизането и на третия том на трилогията. На страниците на своята трилогия автора разкрива 100 портрета на пилоти от Военно въздушните сили на Република България, също така автора посвещава трилогията си на столетието на българската авиация.
Настоящият командващ отбраната на Република България генерал Симеонов развълнуван поздрави гости и присъстващи в залата и  произнесе кратко слово, в което освен разказаните спомени от времето, прекарано с достойния си и смел чичо, показа и чисто човешката си страна и сподели за огромното бреме, което е понесъл, тръгвайки по стъпките на своя бележит роднина и за отговорността, която родствената му връзка му вменява.
Срещата по случай 100 годишнината от българската авиация и  87 годишнината от рождението на един от най-изтъкнатия жител на село Шейново - генерал Симеон Стефанов Симеонов продължи с прожекция на кратък документален филм за развитието на българските ВВС през 70-те и 80-те години на 20 век, също така и за огромните предизвикателства пред които са изправени военните пилоти днес.
Поздравително слово произнесе и председателя на ПП "Нова зора" проф. Минчо Минчев, който завърши своето слово с думите: "Да живее България! Да живеят нейните орли - крилатите сърца на нашето мило Отечество!"
Тържествената среща по повод честванията ще се помни дълго от присъстващите в залата, които дойдоха да се преклонят пред един достоен техен съгражданин - генерал Симеон Стефанов Симеонов, наричан от колегите си титанът на българската авиация. Роден на 9 арил 1925 година в казанлъшкото село Шейново. Който още като дете често наблюдава полетите на самолетите, излитащи от Карлово и Казанлък, скоро силно се влюбва в авиацията. Бележитият шейновец отрано последвал мечтата си да полети, като не само прави това буквално, но и се превръща във всепризнат авиационен ас. Шеметната му кариера го довежда и до високи постове във родните български Военно въздушни сили като през периода 1972-1975 г. той е командваш ВВС и ПВО на Република България като до кончината си през 1975 г. непрекъснато извършва бойни полети в родното ни небе.
Залата на шейновското читалище се оказа прекалено тясна за десетките жители на селото дошли да засвидетелстват за пореден път своята почит към бележития си съгражданин, оставил незабравима следа не само в историята на родното си село, но и в цялостното развитие на военната авиация на Република България.
Яница Станчева

петък, 20 април 2012 г.

Автомобили и къща горяха в Казанлъшко по празниците


20 литра ракия изчезнаха от изба в Казанлък, със 120 литра от домашния продукт пък се прости старозагорец предпразнично

Рено "Клио" с пловдивска регистрация, горя в Казанлък в събота, ден преди Великден. Полицейското разследване е установили, че пожарът е предизвикан умишлено, чрез подпалване със запалителна течност, информираха още от пресслужбата на Областната дирекция. Изгоряла предната част и двигателното отделение на автомобила, който е собственост на 48 годишен казанлъчанин и е бил паркиран пред бл. 12 на ул. "Тракия" в Казанлък.
Същия ден и в почти същия час, в Районно управление "Полиция" - Казанлък е получено съобщение за възникнал пожар в предната дясна част на лек автомобил Сеат "Ибиза". Автомобилът е собственост на 53 годишен мъж от Гурково, паркиран в заключен гараж на ул. "Атанас Манчев" No 7 А в същия град. От инцидента е изгоряла почти напълно предната част на автомобила и част от купето, а причините за пожара, както и стайността на нанесените щети са в процес на изясняване.
Вероятно късо съединение в ел. таблото на къща в Овощник пък стана причина за пожар в нея в утрента на Разпети петък. От огъня в дома на 51 годишния В.Д. от селото е изгоряла около 200 кв.м. покривна конструкция, климатичната и вентилационни системи.
Петък 13-ти се оказа фатален и за 71-годишен казанлъчанин, който се прости с 20 литра домашна ракия, бормашина и ъглошлайф. Откраднатите предмети са били съхранявани в притежаваното от него избено помещение, станало жертва на взломната кражба чрез разбиване на прозорецът му.
Със 120 литра ракия пък се прости старозагорец, отново след взломяване на избеното му помещение, но няколко дни по-рано - на 11-април. Освен високотрадусната течност, обирджиите са задигнали от там и перфоратор, ъглошлайф, риболовни принадлежности, хидравличен крик, къртач, пистолет за горещ въздух, куфар с инструменти и други вещи, съобщават още от Областната дирекция.
Празничните дни в Казанлъшко бяха белязани и с няколко пътно-транспортни произшествия. Едно от най-сериозните бе в събота, когато на кръстовището на улиците "Незабравка" и "Комсомолска" в село Тъжа л.а. Исузу "Тропер", с пловдивска регистрация, управляван от 55 годишния И.К. от Пловдив, отнема предимството и блъска мотоциклет Сузуки "250". Мотоциклетът е бил без регистрация и е управляван от неправоспособния Д.М., 15 годишен от с. Тъжа, установи полицейската проверка. В следствие на инцидента, водачът на двуколесното возило е с фрактура на лявата предмишница и натъртвания по цялото тяло и комоцио, е транспортиран и оставен за лечение в МБАЛ - Стара Загора, без опасност за живота. Пострадал е и возещия се отзад на мотоциклета - К.Д., 16 годишен от Казанлък, който получил фрактура на лакътна кост на дясната ръка и е оставен за лечение в казанлъшката болница, без опасност за живота. Водачът и пътника на мотоциклета не са използвали предпазни каски.
Радостина Байчева

Великден в Крън


Инициативите посветени на светлия християнски празник в Крън, стартираха още в четвъртъка на Страстната седмица. Децата от Клуб "Приказен свят" от училището и Детския танцов състав от читалището в Крън, гостуваха на децата от ДМСГД "Мария Луиза" в Бузовград на Велики четвъртък. Поканата към малчуганите от Крън отправи Ани Стефанова от Ресурсен център към ДМСГД. Там те пресъздадоха обичая "Велики Четвъртък" и ги поздравиха с народни танци, след което всички деца заедно боядисаха великденските яйца, играха и се забавляваха.
На втория ден от Великден в центъра на Крън се състоя Великденски празник. Организатор на събитието бяха НЧ "Цвятко Радойнов - 1885", ОУ "Св. Климент Охридски", ОДЗ "Лилия" и Кметство град Крън. Сред основните действащи лица и този път бяха участниците в Клуб "Приказен свят" с ръководител Елена Гитова. За радост на крънчани и техните гости, пяха и играха и децата от Студио "Славееви гласове" с ръководител Мария Кафалиева, Детски танцов състав с хореограф Ваня Кръстева и малчуганите от детската градина. За всички талантливи деца пък клоунът Додо организира великденско надборване с яйца. Празникът приключи с великденско хоро.
Радостина Байчева

Започват училищните кръгове за кандидат-цариците


Общината възстановява подборните кръгове при избора на Царица Роза 2012

Една позанемарена с годините традиция, свързана с избора на Царица Роза, ще възстановят тази година организаторите на конкурса. Кандидатките за престижната титла вече няма просто да се записват пожелание, а ще бъдат избирани сред най-красивите момичета в своето училище от съучениците си абитуриенти. За целта ще се организират специални джем-сейшън вечери за всички гимназии, на които ще се проведе вотът за участничките в Царица Роза от випуск 2012 г. Така още от началото ще се заложи принципа за прозрачност и реален избор - младежите сами да излъчат своите кандидатки, коментират още организаторите.
Принципът за прозрачност и откритост при провеждането на едно от най-атрактивните и очаквани събития в рамките на празника свързан с розата, е основание за организаторите тази година той да не бъде организиран от външна агенция. Идеята на общината е да се създаде местна организация с мобилизиране на екип от творческата интелигенция на Казанлък и се подготви максимално прозрачен и открит конкурс. Стремежът е и да се направи събитие с тематична и жанрова специфика, която отличава "Царица Роза "от всевъзможните конкурси за "мис", провеждани навсякъде.
Готова е вече и концепцията за спектакъла, на който градът ще чества младостта, красотата, таланта и ще пожелае успех на своите момичета-абитуриентка. Като продължение на общата фестивалната идея, спектакълът ще съчетава изкуството и традиция с богатата история на розата, а момичетата-кандидатки ще станат част от нея.
Предварителните кръгове стартират на 23 април с вечерта за джем-сешъна на абитурентите от СОУ "Екзарх Антим I" и ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт. На 24 април ще купонясват Хуманитарна гимназия и ПГ "Иван Хаджиенов", на 25 април - Гимназия "Петко Стайнов" и ПГ по лека промишленост и туризъм, а на 26 април - ПГ по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" и Природоматематическа гимназия "Никола Обрешков".
На последния етап от кръговете новата Царица Роза ще получи короната си от Симона Пенчева, която на 24 май се завръща от Япония, за да се включи във фестивалната програма.
Долина

С песни, танци и усмивки в ЦДГ "Звънче" посрещнаха пролетта



И тази година, Великденският празник в ЦДГ "Звънче" се превърна в истинско тържество приветстващо слънцето и първите му топли пролетни лъчи. И този път, усърдният педагогически колектив и талантливите малчугани, вплетоха в празника традиции и съвременност, дух и материя, пролет и вяра. Защото освен първите стъпки на пролетта, миналата седмица бе белязана от едно от най-важните събития за целият християнски свят - Христовото възкресение. Затова и възпитаниците на "Звънче" не пропуснаха да демонстрират и своите познания за традициите свързани с празника. С песни, танци и сценки, те върнаха публиката към изконните български ценности и припомниха на възрастните, че народът ни е оцелял през всички изпитания защото винаги е разчитал на своята мъдрост, трудолюбие и сърдечност.
Разбира се сцената на детското тържество беше изпълнена с най-красивите пиленца, щъркелчета и цветя, с най-талантливите малки певци и танцьори. А колективът на детското заведение си пожела "Както са пъргави нашите пиленца, тъй да са пъргави и скокливи децата в градината, хората по нивите!".
Освен заредени с много емоции, гостите, сред които бе и кмета на Казанлък Галина Стоянова, отнесоха със себе си и детското послание от празничния великденски концерт - да бъдем по-добри, повече радост да има в сърцата ни, да пазим и развиваме християнските добродетели, които Великден олицетворява.
Радостина Байчева

Казанлъшки таланти се вдъхновиха от пролетта в Боженци


Традиционния си пролетен пленер направи и тази година школа "АРТ ЛИНИЯ". Архитектурният резерват Боженци и тази година приюти в дните от 8 до 13 април десетима от възпитаниците на Ваня Запрянова. 25 рисунки с панорамни пейзажи, стари къщи, улички, натюрморти, вдъхновени от пролетта и Боженци, подредиха в изложба младите художници в галерия в Боженци. Експозицията ще остане там до края на април, а казанлъчани ще могат да се порадват на рисунките през май, когато "Пролет в Боженци" ще гостува в галерия "АТЕЛИЕТО".
След пролетния пленер школа "Арт линия" получи покана от ръководството на архитектурния резерват да участва и в националния пленер на детската рисунка, който ще се проведе през юни отново в Боженци, където избраните школи от страната ще покажат уменията си в пленерното рисуване.
Преди да отпътуват за Боженци, възпитаниците на школа "Арт Линия" зарадваха медиците в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" с рисунка на иконата на Богородица - разцъфнал цвят, за професионалният им празник - 7-ми април. С усмивки и благодарност, казанлъшките медици приеха подаръка и пожеланията на децата от школата.
Радостина Байчева

Възпитаничка на текстилното ще пътува до Люлебургас-Бунархисар-Одрин


екскурзията е награда за участниците областна ученическа конференция "Балканската война и старобългарският регион"

Единайсетокласничката Ивангелина Бойчева от ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък, бе сред учениците поканени да участват в областна ученическа конференция "Балканската война и старозагорският регион". Възпитаничката на казанлъшката гимназия представи своята презентация "Пламнала ми е, пламнала кървава война балканска", а за участието си в конференцията, тя и други участници и техните ръководители получиха от областния управител грамоти и двудневна екскурзия до Люлебургас-Бунархисар-Одрин.
150 ученици и учители участваха във форума, който се проведе миналия четвъртък в Регионална библиотека "Захарий Княжески". В инициативата на РИО - Стара Загора и партньори, по повод честването на 100 години от Балканската война, ученици от пет общини от областта представиха свои разработки по темата: презентации, рисунки, стихотворения, доклади и други. Комисия от РИО Стара Загора, Регионалния исторически музей, Община Стара Загора, Тракийско дружество "Одринска епопея" и учител-историк, подбраха 21 ученически разработки, които бяха представени на самата конференция.
Комисията по организация и подбор определи и кои от представените ученически материали ще бъдат включени в електронния формат на конференцията - DVD, което ще се предостави на медии, училища, обществени и културни институции и организации за ползване при честванията на годишнината от Балканската война през есента.
Долина

Доцент Михаил Панайотов: "След мрака винаги изгрява слънце!"


Доцент Михаил Панайотов е заместник декан на Аграрния факултет на Тракийския университет.
Доцент Панайотов, ненадминатите качества на естествената коприна, наричана "царицата на текстила" поддържат интереса към нея хилядолетия. Отглеждането на копринената буба и разпространението на бубарството по света са забулени с много легенди. През нашите земи е минавал и т.нар. "Път на коприната", станал мост за връзка между много цивилизации. Нека се върнем малко в историята на този древен и много ефективен подотрасъл на селското стопанство.
Източници сочат, че бубарството се е появило преди около 5 000 години в древен Китай. Известна е легендата за принцесата, в чиято чаена чаша е паднал пашкул и когато решила да го извади от него започнала да се изтегля финна копринена нишка... В наши дни бубарството се практикува в над 50 държави и осигурява основен, а и допълнителен доход на повече от 150 милиона души. Източници сочат, че през 533 година сл. Христа двама византийски монаси са скрили в бамбуковите си бастуни бубено семе и го пренасят от далечен Китай във Византия и от там бубарството се разпространява на Балканите и Европа. Има неопровержими исторически данни, че то се е практикувало още по времето на Първото българско царство. Определен принос в неговото развитие във времето има и нашия Старозагорския регион. По думите на главния консул на Франция в Смирна /Измир/ Морис дьо Пейзонел с най-високо качество коприна внасяна във Франция е била тази, която е била произвеждана в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. Името на Стара Загора е свързано и по друга линия с развитието на бубарството - първото ръководство за отглеждането на копринената буба е написано и издадено от Захари Княжески.
- Доцент Панайотов след като е ясна историята на бубарството. Каква е неговата ситуацията сега?
- До 1990 година в България се произвеждаха от 1 200 до 2 000 тона сурови пашкули, което ни нареждаше на първо място в Европа и на 7-8 място в света. По производство на глава от населението то осигуряваше нелоши доходи на 30 000 семейства, а в определени години техният брой надхвърляше 60000. Сериозни бяха и валутните постъпления. Успоредно с това бяха изградени и структури, обезпечаващи технологичните процеси по цялата верига на преработка и производството на краен продукт - Царицата на текстила. В наши дни, отглеждането на копринена буба и от там на пашкули и коприна е сведена до минимум и е свързана главно с работата на Опитната станция по бубарство във Враца - първото научно изследователско учреждение, създадено през 1896 година.
- Вие сте един от водещите специалисти в страната в тази област на науката. Кои са причините за този нека го наречем с истинското му име колапс на бубарството у нас ?
- На първо място поставям липсата на дотации от страна на държавата. До 1989 година 90% от себестойността на сухите пашкули се дотираше от държавата. До тогава една не малка част от продукцията се реализираше и на вътрешния пазар. Поради различни икономически проблеми потреблението на копринени платове и изделия у нас рязко спадна. Липсата на държавна защита заведе до наводняване на българския пазар с по-евтини, но в голямата си част некачествени стоки. Една от основните причини за кризата или колапса на бубарството е характера на приватизацията на структурите, занимаващи се с изкупуването, първичната преработка на пашкулите и производството на коприна. В голямата си част производствените мощности по веригата бяха ликвидирани. В сегашния момент в страната няма стопански субект, който да изгради необходимата материална база за изкупуването на пашкулите и първичната им преработка, като основно звено за производство на копринени изделия.
- Излиза, че един нов Стефан Стамболов с неговата политика на протекционизъм няма да е излишен. Това е в кръга на шегата. Сега времената са други. Очертахте мрачна картина. И все пак няма ли светлина в тунела?
- Въпреки създадената ситуация по мнение на специалисти бубарството има своите перспективи. На какво се базират тези становища. На първо място поставям традициите, след това идват природно-климатичните условия. След това идва непрекъснато повишаващият се интерес към естествените продукти и най-вече към копринените изделия и благоприятните цени на международния пазар. През последните години се забелязва една преориентация на пазарите в Европа и света от Китай към други производители. Освен това бубарството може да се практикува от широк кръг производители и не изисква специални капиталовложения и спокойно може да се съчетава с други дейности. В момента в България има около 1 300 000 черничеви дървета, които могат да послужат като основа за производството на 5 000 тона сурови пашкули. Разполагаме и с голям потенциал за научно-изследователска работа във всички области на бубарството. Споменах вече за научно изследователската станция във Враца, но това важи с пълна сила и за Аграрния факултет на Тракийския университет, за Аграрния факултет в Пловдив, Лесотехническия университет в София. В тези висши учебни заведения бубарството е включено в учебните планове на специалностите в аграрната сфера. Има и нещо много важно ние притежаваме най-големия генофонд в Европа, включващ над 200 породи и хибриди на копринената пеперуда, както множество сортове черница. Това не дава определен приоритет в осигуряването на генетичен материал, както за промишлени цели, така и за селекционен процес.
- Споменахте за липса на държавни дотации. Как трябва да се процедира в близко бъдеще и какво е отношението към бубарството в другите държави?
- От много голяма полза за съживяването му ще бъде една промяна в системата на субсидирането. Сега се прилага системата на субсидиране на хектар, която не стимулира. В по-старите членки на Европейския съюз за всяка кутийка отгледани буби се субсидира със 133 Евро. А в Турция за всеки килограм отгледани пашкули държавата дава по 5 Еевро. В момента на трудовия пазар у нас има много свободна работна ръка. Това в голяма степен важи за селата и по-малките градове, където се наблюдава трайна тенденция на обезлюдяване. Промяната в системата за дотиране на тютюнопроизводството вече водят до освобождаване на допълнителна работна ръка. Защо тези хора, когато им се създадат необходимите икономически стимули да не се насочат към бубарството.
- Ако се реализира всичко това няма ли да се мъчите да съживявате мъртвец?
- Кризата в отрасъла е тежка, но чак мъртвец.... След мрака винаги изгрява слънце!
- Само в текстилната индустрия ли се ползват продуктите на бубарството?
- Кръгът на използване става все по-широк. От тези продукти вече са заинтересовани в различни други научни изследвания, например във медицината и фармацевтиката, както и в козметичната промишленост. Поради сравнително лесното си отглеждане и биологични особености копринените буби са много удобен обект за онагледяване на учебния процес по биология. От пашкулите могат да се изработват различни изделия в извънкласните форми в училищата, които биха допринесли за естетическото възпитание и формиране на въображение сред децата.
Сава Савов

Читалище "Искра" поиска да не се намаля тазгодишната му субсидия


механизмът, по който общинска комисия е разпределяла тазгодишните държавни субсидии за читалищата, остави културния институт с 66 хиляди лева по-малко, спрямо субсидията за миналата година

В края на миналата седмица, дни преди Великден, ръководството на казанлъшкото читалище "Искра" обяви, че ще настоява пред общината и лично пред кмета Галина Стоянова, да бъде преразгледан начина на разпределение на субсидиите за местните читалище за настоящата година. Повод за това настояване от страна на културната институция е факта, че след разпределението на държавните пари тази година, за едно от най-старите читалище в Общината и в България, сумата спрямо предходната година излиза с около 66 хиляди лева по-малко. По думите на председателят на читалището Васил Самарски, намалението идва от не добре прецизираните критерии, на база на които общинската комисия е разпределяла държавните субсидии. Самарски припомни, че държавните пари се отпускат на база субсидирана численост на персонала и нашата община винаги е била сред тези, които всяка година получават бройки отгоре. Това по думите му е признание за Казанлък, че тук се работи добре. За разпределението на тези отпуснати бройки обаче, подчерта още Самарски, има и указания от Министерството на културата, които общините да ползват. По думите му обаче местната комисия е използвала само някой от тези критерии, като при разпределянето на средствата са липсвали някой от най-важните критерии посочени в указанията - брой на жителите в населеното място, който читалището обслужва, брой регистрирани читалищни членове, субсидираната численост на персонала и общия бюджет на читалището за предходната година. Председателят на читалище "Искра" обаче уточни, че не са получили официално критериите според които е разпределяла субсидиите общинската комисия. Представителите на читалището разполагали само с предварителен вариант на механизма изработен от местните общинари. Според ръководството на "Искра" най-малко нелогично е, закупуването на принтер или компютър, да носи на читалищата същият брой точки, като едно международно участие. Равни по точки на международните изяви са и националните. Равенство разпределящите парите са поставили и между завоюваните национални и международни изяви. освен че този подход не отразява вярно усилията, финансовите измерения и престижа на участие и награда от международна проява, този начин на оценяване, според хората работещи в читалището, би могъл да доведе до снижаване на нивото като цяло. Тоест - вместо да се стремят към престижни национални и международни изяви, колективите биха могли да отчитат няколко общински прояви и закупена техника, което като финанси и усилия ще коства значително по-малко, но ще води до същия точков, а от там и финансов резултат като субсидия за читалището.
Председателят на читалище "Искра" съобщи също, че вече е провел разговори с кмета на Общината, от която е получил уверението, че лично ще се запознае с проблема. Пред нея той е изложил опасенията си, че вероятно поради недобро осмисляне на системата за оценяване се получават и тези фрапиращи разлики в размера на субсидията тази година, в сравнения с миналата. Самарски поясни, че читалището не би протестирало толкова остро на това намаление, ако още в началото на годината е било ясно, че предстои рязко намаление на държавната субсидия за него. Така вероятно, ръководството навреме би могло да реши от какви форми може да се лиши през годината, за да се вмести в рамките на бюджета си. Идвайки в средата на април обаче, тези новини поставят ръководството пред свършен факт. За да се вмести в тези рамки, ръководството трябва да уволни всички щатни бройки и да прекрати договорите с консултантите на хонорар, което ще означава и прекратяване на всички видове дейност напрактика. За да не се затворят читалищните врати, ще се наложи липсващите пари да бъдат компенсирани с нови странични приходи, поясни още Самарски. Като изход от ситуацията читалищното ръководство е решило, ако все пак субсидията остане в този си намален вид, да поискат от ползващите сгради на читалището институции съответния наем. Наематели на читалищната сграда са други две общински институции - библиотека "Искра" и театър "Любомир Кабакчиев".
Самарски подчерта, че читалището не търси конфликт с Общината, напротив. Но вече е задействана процедура за обжалване на субсидията по съдебен ред. Той изрази надежда, че докато траят съдебните процедури проблемът ще бъде отстранен.
Радостина Байчева

Клуб "Млад журналист"


Великденско ателие в ОУ "Георги Кирков"

Яйцето е видяно от последователите на християнството като символ на възкресението - докато е латентно, то съдържа нов живот, запечатан в него. В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Иисус Христос. Твърдата черупка символизирала запечатаната гробница на Божия син, а пропукването - Неговото Възкресение. Велики четвъртък е най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за празника. На този ден се става рано, а навремето малчуганите дори дебнели коя кокошка първа ще снесе, за да вземат яйцето. То се боядисва в червено. С него, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве.
Въпреки санирането в ОУ "Георги Кирков" ученици и учители уважиха светлия християнски празник Възкресение Христово с Великденско ателие. Учениците от начален курс се включиха в оцветяването на великденски яйца и кошнички за тях, разказвайки за обичаите и символите на празника. По-големите ученици от среден курс показаха нетрадиционни начини за украса на сувенирни яйца и предмети. Някои направиха своите първи, но изключително успешни опити за рисуване на икони. Картичка с великденска тематика проектираха ученици от групата по компютърен дизайн. Най-сполучливите изделия на учениците украсиха великденска изложба.
Учениците от клуб "Млад журналист" разговаряха с организатора на великденско ателие госпожа Светла Лазарова. Ето какво сподели тя пред младите журналисити:
- Госпожо Лазарова, вие сте ръководител на ателие "Приложни изкуства" по проект "УСПЕХ" при ОУ "Георги Кирков" и ние сме свидетели, че изработвате невероятно красиви и интересни неща. Разкажете ни малко повече за вашата дейност и за идеята, организацията и осъществяването на Великденското ателие в ОУ "Георги Кирков", като негов организатор.
- Програмата "Успех" дава свобода на избор на теми за занятията и първият проект, по който се осигуряват материали. Мога още дълго да говоря и за трудностите в началото. Започнахме от най-разпространения материал - хартията. Началото както винаги бе трудно, защото не знаеха видовете хартия, че тя може освен да се прегъва и реже, може да се разтяга, да се усуква, да се плете, да се правят от нея причудливи неща. Най-хубавото е в края на всяко занятие - да видиш грейналите от удовлетворение очи на децата, техните усмивки и изработените с усърдие и старание предмети. Апликирахме с текстилни материали и това, което създадоха талантливите детски ръце изуми много възрастни. Успешно се справиха с украса на глинен съд, а за един от най-светлите празници - Великден, се включиха всички деца от начален курс, като всеки оцвети свое великденско яйце и изработи кошничка от хартия.
- Пред прага сме на един от най-светлите Християнски празници - Възкресението на Иисус Христос, към кого искате да отправите пожелание?
- Към близките, към колегите, към всички родители и техните деца, и да им пожелая много здраве и да се обичат! И един съвет от мен - родители, говорете с децата си, прегръщайте ги, окуражавайте ги, давайте им криле, за да се връщат винаги с нетърпение при вас!
Ние желаем на всички жители на Казанлък инай-вече на екипа на вестник "Долина", които от месец са нашите духовни учители и най-добри приятели, здраве, много късмет и попътен вятър по пътя към благородното призвание! Честито Възкресение Христово!
Клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков" с ръководител Събина Цокева

Предаден ли е Левски?


Един следовател възкресява "студеното досие"* на Апостола

Тези дни литературната продукция на творците от Община Павел баня се обогати с още една нова книга, озаглавена "Залавянето на Васил Левски и тайните имперски служби". Неин автор е Благой Емануилов от с. Габарево - юрист и дългогодишен следовател в Пловдив и Карлово, известен на нашите читатели с двете си досегашни книги, които сме представяли в "Долина": "Тайната на Николай Втори" (1998 г.) и "Император Николай Втори и конспирацията на ХХ век" (2009 г.). В тези творби той защити смелата хипотеза, че две от децата на разстреляното през 1918 г. семейство на последния руски император Николай Втори - княз Алексей и княгиня Анастасия - са били спасени, емигрирали нелегално в България и завършили житейския си път в родното му село Габарево под чуждите имена Жорж и Елеонора. Хипотеза, която и до днес събужда остро любопитство и дискусии, но не е и отречена - дори от страна на Руските официални институции…
Решавайки в новата си книга да потърси истината за някои неизяснени моменти от живота и дейността на Васил Левски, Благой Емануилов отново си дава сметка за отговорното разследване, което му предстои. Известно е, че вече много български и чуждестранни автори са писали за Левски. Едни - ръководени от чист патриотизъм, други - от искрено възхищение към неговата борба и саможертва, трети - от изследователски интерес в исторически план, а някои - просто от суетата част от златния прах от безсмъртната слава на Апостола да полепне и по техните имена и да ги направи известни. Благой Емануилов не спада към нито една от тези категории творци. Неговата амбиция е да се порови отново в отдавна потъналото в забрава "студено досие" на Дякон Левски и да се помъчи да открие с помощта на изострения си следователски нюх и дългогодишен опит нови следи и факти, за да запълни някои липсващи звена от мистериозния пъзел, свързан с преследването, залавянето и екзекуцията на Апостола. Успял ли е да постигне това авторът? На този въпрос предстои да си отговори всеки читател, а и тепърва да се произнесат историците. Моето скромно мнение е, че макар всичко, изложено в книгата да е изградено на предположения и хипотетични интерпретации, те са свързани с такава желязна логика, че не може да не им се вярва. Освен това книгата има поне две големи и несъмнени достойнства, които могат да се оценят като нов принос към изследванията на биографията и революционната дейност на Апостола.
Първо: тя доказва, че Васил Левски, като стратег и организатор на подготвяната от него национално-освободителна революция в поробена България, има значимостта не само на национален герой, какъвто сме свикнали да го възприемаме, но и на политик от европейска величина, чиято дейност застрашава спокойствието и интересите на поне три империи: Австро-Унгарската, Турската и Руската. Вярно е, че тези интереси са съвършено различни, но целта на трите държави в края на 60-те и началото на 70-те години на 19 век се свежда до едно: да не позволят поробена България да бъде освободена!!! За Турция това би означавало да са оттегли от заетите територии в Европа. За Австро-Унгария - да се сбъдне най-големия й страх - Русия да получи достъп до Босфора и Дарданелите. За Русия, която изпитва съчувствие към България, в момента е също неизгодно там да избухне едно прибързано въстание, защото би трябвало да се намеси в нейна подкрепа, но все още изтощена от Кримската война не е имала сигурността, че ще победи в още един военен сблъсък с Турция. Ето защо "баш комитата" Левски се превръща в "Демонът на трите империи" и става мишена на техните тайни служби. Съгласуваните им действия имат за цел той да бъде заловен и елиминиран, революционното движение в България - обезглавено, а статуквото на Балканите да остане непроменено.
Второ: Книгата внася яснота по въпроса предаден ли е Левски и кой е предателят. Отговорът на Емануилов е категоричен: поп Кръстьо Никифоров от Ловеч не е предал Левски! Нещо повече - авторът не само оневинява заклеймявания за предател в продължение на повече от век свещеник, но привежда солидни доказателства, че обвиняването му в присвояване на комитетски пари и предателство е целенасочен удар върху българската църква и православната вяра, крепили единствено по онова време духът на поробените българи. И все пак предателство има! И не едно, а низ от предателства, извършвани неволно, от наивност, от непознаване и подценяване на врага. Дори от най-приближени до Апостола съзаклятници, подведени от доверието си в доброжелателното съчувствие и подкрепа, които им засвидетелства консулът на Австро-Унгария в Русчук Оскар Монтлог (в същност опитен австрийски шпионин!). Именно той предава чрез Христо Иванов-Големият "подарък" за Левски - известният револвер "Гасер"/ 1870, с който Апостола е заловен в Къкринското ханче. И същият този Монтлог е едно от водещите лица, което заедно с турските шпионски централи ръководи конспиративната операция по залавянето на Левски.
В заключение бих искала да изразя категоричното си мнение, че с тази книга Благой Емануилов се заема да свърши онова, което преди 134 години - т.е. само 6 години след обесването на Левски - "строителите на освободена България", тръгвайки по горещи още следи, разпитвайки живи още свидетели, откривайки запазени още документи, са могли да се доберат до цялата истина и до неиздирения му още гроб. И това е голямата заслуга на Емануилов като изследовател и писател-патриот, за което заслужава признателност и дълбоко уважение. Затова бих препоръчала на скъпите читатели на "Долина": Потърсете непременно тази книга! Тя е едно откровение, което ще породи у всеки много размисли и обяснения за тежката ни национална съдба - не само преди столетия, но и в наши дни!

Йорданка Трополова
___________________
* - авторката прави алюзия с канадския криминален ТВ сериал "Студените досиета"

"АРАБСКАТА ПРОЛЕТ" СЕ ПРЕВЪРНА В "АРАБСКА ЗИМА"


Намесата на т.н. "цивилизован капитализъм" започна да плаши дори американските съюзници в арабския свят. Наскоро кралят на Саудитска Арабия - Абдала ибн Абдел Ал Сауд заяви: "Анонимни ръце организират поредицата метежи и въстания, известни като "арабска пролет", но те са насочени против исляма и арабите". Самия той преди една година беше принуден спешно да долети в Риад от лечение в чужбина и от летището да усмири "запролетилите" тогава млади саудитци с колосалната сума от 65 млд. долара. Тогава кралят за кой ли път повтори известната си теза, че арабските традиции не са като европейските, че демокрация от западен тип не се присажда отведнъж на арабска земя, а ако това е неизбежно за него е нужно време и т.н. Размириците там наистина спряха, спряха и критиките на западните либерални и социалдемократически кречетала против неговия режим, въпреки че за една година от началото на събитията до ден днешен една саудитска жена бе осъдена и умъртвена от властите за магьосничество, като това е ставало в средновековна Европа. Властите там с мъка на сърцето позволиха на жените да стават шофьори - все неща, които в останалите арабски страни, отдавна са изчезнали.
В същото време в Египет започва съд над 43-ма активисти на неправителствени организации, обвинявани в получаване на незаконно финансиране от чужбина. Пред съда са изправени и граждани от САЩ и "цивилизована" Европа обвинени от управляващите, че те плащат на хора за участие в антиправителствени манифестации, но този път за "доизправяне" на демокрацията в страната в нужната на Запада посока.
Особено недоволни са арабските ръководители от ставащото понастоящем в Либия. С днешна дата там се водят ожесточени сблъсъци между различните племена. В югоизточна Либия при подобни сблъсъци между племената Табу и Зуайа само за ден са загинали 17 души, а 22 са ранени. С това пророкуваното от Кадафи се сбъдна на 100 процента, а именно: неговото сваляне, разделянето й на племенен принцип и повторната колонизация, а и не създаването на многопартийна система в страната. За съжаление със заявлението на Киренайските племенни лидери, че искат да видят Либия разделена на конфедерационен принцип в близко бъдеще първите практически крачки за административното разделение на страната са вече направени. Триполи обаче определи крачката на местните власти като заговор финансиран от съседни държави. "Ние сме готови да им попречим дори със сила - заяви председателят на Преходния национален съвет - няма да допуснем това!" Но въпреки неистовите усилия на централната власт, дори в самата столица Триполи се стреля непрекъснато, а в един от районите - Абу Салим те прераснаха в истинска война. В момента в столицата се водят спорадични престрелки, припламват сражения между местни локални милиции, а централната власт е безсилна да сложи ред.
Главното внимание обаче на световната общественост е насочено към Сирия. Това е страната, която под натиска на Запада бе порицана от Арабската лига за отпора, който властта там дава на опозицията. Но вече има наченки на смекчаване на позицията от страна на Саудитския крал и шейховете от залива, защото подобно развитие на събитията в арабския свят неминуемо ще подрие и тяхната власт. Наскоро бе заявено, че никой не е против темпа на реформите в Сирия, но те са само против насилието прилагано там към опозицията. С това тяхната позиция се доближава до тази на Русия и Китай, които също са за прекратяване на насилието, но от страна на всички участници в конфликта. Съвсем наскоро официално обединеният анти-асатовски фронт се пропука съвсем - ливанският външен министър съвместно с руския излязоха с официална декларация, в която се казва дословно: "Диалогът - това е единственият изход от днешната задънена улица. Всяка една външна намеса само ще задълбочи кризата. Ако искаме Сирия да се справи с нея, ние трябва да помогнем сирийското ръководство в осъществяването на реформите и осигуряването на сигурността. Ние сме против външна военна намеса! "
В доклада на организацията Human Rights Watch базирана в Лондон, макар и с умопомрачително бавене, бе потвърден факта, че често самите сирийски служители на силите за сигурност са обект на насилие от страна на въстаниците: отвличат ги, убиват ги и ги измъчват. Като че това не се знаеше от месеци, та едва сега, с половин уста се потвърждава този отдавна известен факт.
Въобще историята с Либия до този момент се повтаря напълно, но там едва след свалянето на режима на Кадафи се потвърдиха фактите, че либийските въстаници са вършели геноцид, т.е. вършели са масови убийства в завзетите от тях градове. Всички ние също видяхме по телевизията как беше екзекутиран Кадафи от пленилите го демократи, а и много подобни документирани случки с други дейци на стария режим излязоха наяве. Други постъпки на победилите "демократи" също нагледно илюстрират морала им като "борци за демокрация", например.
Във края на краищата, ние се питаме: защо Запада бута едно след друго всички арабски правителства наред, опитвайки са да запази, поне за сега, непокътнати само арабските монархии от Залива и Йордания? Ако кажем, че иска да срине всички бивши руски и китайски съюзници в района ще е вярно, но рискът не си заслужава, защото както се казва: ако подпалиш плевнята на съседа, тя рано или късно ще подпали и твоя имот. Въобще няма реално събитие в общественото пространство, което да се оприличи на "контролиран огън", а и не може да се проконтролира нещо, което веднъж провокирано в ума на едни хора да се заключи само и единствено в техния череп. Провокиращата идея, подтикът, ако имат реална почва за развитие ще покълнат и в главите на останалите хора.
Тогава как да си обясним случващото се? Защо е тази преднамерена намеса, която може да донесе страшни беди дори на най-верният ти съюзник? Защо Западът подтиква тези процеси?
На пръв поглед тук има противоречие, но стига да се погледне по-глобално и картината ще се очертае ясно. Моето мнение в случая е, че с настъплението на западния тип демокрация, в досегашните случаи е много добре планирано, брутално осъществявано, насилствено, несъобразено както с местните условия, бит и култура на хората, така и с етапа на развитие на обществото в тези страни се цели да се изпреварят идващи световни събития, които застрашават устоите на самата Западна цивилизация. За пръв път в световната история тя реално е заплашена да загуби водещите си позиции във финансите, икономиката и иновациите. За първи път в историята други сили реално започват да доминират, започват да определят пулса на световната цивилизация. Макар че в края на миналия век Запада безусловно победи съветският тип социализъм и реално колонизира източноевропейските страни. За първи път в световната история се явява друга отворена и пазарно функционираща система, която в идните три столетия безусловно ще смаже първенството на Запада. Затова намесата в еволюцията на обществото в арабските страни в изгоден за тях ракурс, не може да обясним по друг начин освен като: генерална репетиция за атаката над Китай!
Китай в този момент е едно бурно развиващо се общество не само в икономически, но и в обществен план. Там процесите са такива , че постепенно, планово обществото се отваря за света, за нови идеи на развитие, за даване на повече индивидуална и колективна свобода в аспекта на китайските традиции и култура. Ето защо е необходимо на Запада да спре насилствено този процес, да го затормози и унищожи ако може, атакувайки еднопартийното в момента управление в тази страна. Със създаване на размирици там, подобни на арабската пролет те се стремят да унищожат основният си враг, а всякакви жертви в тази насока са позволени.
Гено Пенов